Meidän viikko

Herätessä maanantaina oli outo tunne. Vaikka kuinka siinä päätä raavittiin ja muistia kaavittiin, niin eipä mieleen tullut että mikä tässä viikossa olisi erilaista. Jotakin piti olla, mutta äh – eipä se mieleen tullut. Töihin mennessähän se selvisi. Tuotantotilassa seisoi vieras mies. Teki melkein mieli kysyä mikäs mies se sinä oot? Mutta olisin varmasti saanut vastaukseksi vain Ketosen & Myllyrinteen sketsistäkin tutun heiton: ”Setämies.” 😀 Se joka ei ole tätä klassikkoa vielä nähnyt (shame on you), linkki seuraavana:

Niin! Meidän tehotiimin Katjahan tosiaan olisi lomalla ja Katjaa tuuraisi Heikki, toisen tehotiimin jäsenen Hilkan aviomies. Kaksi avioparia siis hoiteli tämän viikon Mahla Forestia ja syvimmissä toiveissa vain täytyi toivoa, ettei Alias-lautapeliä löytyisi mistään nurkista. Siihenhän usein kaveripariskunnatkin päätyvät – pelaamaan Aliasta. Verrattavissa täysin samaan kaaokseen kuin sisarusten kesken Monopoly – sen jälkeen oltiin usein vaihtamassa jo perhettäkin. Alias, hyvä jos ei johda jo lusikoiden jakoon erinäisissä talouksissa, kun se toinen ei vain saa mieleensä hulvattomista selityksistäkään huolimatta hapankorppua. Näkkileivän se kyllä muistaa. Eikä se nappula vain etene, ei maaliin asti ainakaan. No aliasta ei onneksi löytynyt ja kahvitauotkin täyttyivät huumorista ja vitseistä. Mukava ja rehti tapaus tuo Heikki. Homma oli hanskassa ja hanskat ei todellakaan Tanskassa. Great job! 🙂

 

Pääosin meillä viikko oli todella moniuloitteinen, joten siitä syystä valitsinkin kertoa juuri tästä viikosta. Me ollaan usein toitotettu että ollaan elintarvikealan jokapaikanhöyliä, joten tässä se ehkä parhaiten tulee ilmi. Oikeastaan monikaan päivä ei ole samanlainen, vaikka perusrunko siellä aina onkin se tuotteiden valmistaminen, pakkaaminen, lähettäminen – tehdastyö. Joskus kun katselee omia tuotteita kauppojen hyllyillä vilkaisten vaikkapa päivämäärää, niin assosioituu välittömästi johonkin hulvattomaan duunijuttuun mitä tuolla viikolla tapahtui. Meillä meininki on tosi avointa ja rehellistä, koska uskomme että täten myös voi saavuttaa parhaan työtuloksen. Ja kun saa olla oma itsensä vapaasti, on ikäänkuin auki ärsykkeillekin enemmän. Tuoteideoita sekä brändäysideoita lentelee. Tällöin ympäristö tuntuu tarjoavan koko ajan jotakin punaistalankaa, johon tarttua ja lähteä seuraamaan. Avoimuudella -> Leikkittelyllä&villiydellä -> erilaisuudella. Koska tosiaan olemme pyrkineet tekemään asiat aina hieman eri tavalla, kutsummekin itseämme juomavalmistajaksi suurella sydämellä, vahvoilla arvoilla, valtavirrasta poiketen.

Kaikki lähtee liikkeelle hyvästä porukasta – tiimistä. Tehtaan sydämestä. Porukka täydentää toisensa ja sitä olen tavannut kutsuakin kuin viestijuoksuksi. Jos kaikki juoksun osat toteutuvat, maaliin kyllä päästään. Mikäli jossakin on parannettavaa, se avoimuudella ja harjoituksen kautta parannetaan. Mieluummin vilpittömästi virheellinen kuin vilpillisesti täydellinen – siihen kannattaa pyrkiä elämässä. Mutta koska tämä ei ole Jyväskylän Yliopisto eikä psykologian aiheen väitöstilaisuus, jatkamme muihin tuuliin. Tätä menoa seuraavana olisi ollut Immanuel Kantin valistusfilosofia tai Descartesin Renen historiankirjojen kulun täysin muuttanut piinkova myllytys: ”Mää ajattelen siispä mää olen!” No joo palataanpas siis siihen meidän viikkoon. 😀

Maanantaina pidettiin monituntiset tuote – ja mainoskuvaukset yrityksellemme. Wow! Pitkästä aikaa oli ne kliseiset tähdet kohdillaan. Ystäväni Saksasta sattui juuri olemaan viettämässä kesälomaa Suomessa, joten saatiin mitä upein mallikin ilmentämään kuviamme. Miljöönä toimi Pieksämäen oma ”Mini-Lappi” eli Luokin Loma. Luokin loma on mitä hienoin kohde Etelä-Savon sydämessä. Oma lampi ja metsämiljöö kaukana asutuksesta ja muusta pitävät kyllä huolen että ne hektisimmätkin Hege tai Helga kyllä taatusti rentoutuvat. Tällaisia helmiä Pieksämäen kannattaisi tuoda enemmän esille, meillä on täällä vaikka ja mitä. Suosittelen jokaiselle hengähdystaukoa halajavalle Luokkia, tutustu linkistä syvemmin:

 

Etusivu

Kuvaajana meillä toimi meidän oma luottomies Jone Matilainen. Joneen tutustuttiin lehtikuvausten myötä aikoinaan ja onneksi tutustuttiinkin. Kutsumme häntä nimittäin leikkisästi valokuvauksen velhoksi, koska Joneen voi aina luottaa. Hänestä onkin tullut hyvä ystävä, työskentely Jonen kanssa on niin vaivatonta ja avointa. Onkin etuoikeus työskennellä Jonen kanssa, koska paitsi hyvän mielen lisäksi, tietää saavansa aina laatua. Ihan huikea yrittäjä Pieksämäeltä. Olen myös sitä mieltä, että yrittäjien pitäisi enemmänkin tehdä yhteistyötä. Valitettavan usein jostakin syystä tämä yhteistyö jätetään toteuttamatta etenkin omalla alueella, koska ”yksin pitää pärjätä” tai ”se on minulta pois”-mentaliteetilla. Ei pidä yksin pärjätä ja toisen menestys ei ole keneltäkään pois – päinvastoin. Olemme tavanneet sanoa, että yhdessä ollaan enemmän. Kiitämme siis nöyrimmästi tästä mahtavasta yhteistyöstä aina Jonen kanssa. Emme malta odottaa että kuvat valmistuvat, luvassa voi olla yllätyksiäkin. 😉

 

https://www.jonematilainen.com

 

 

Tiistai meni aikalailla eri tuotteiden tuotannossa. Valmistuksessa, pullotuksessa, pakkailussa. Kesä on siinä mielessä kiireistä aikaa, koska se on luonnollisestikin limonadien ja virvoitusjuomien sesonkiaikaa. Terveysala hieman hiljenee kesällä ja vilkastuu syksyllä. Inkivääri-mahla-limonadi ja Boris-maitohappobakteerijuoman kanssa siis touhuiltiin tiistaina. Teemme myös jo mainittua yritysyhteistyötä mielellämme muiden yritysten kanssa. Eräs näistä on New Organics Oy, jonka tunnetuin brändi on ehkäpä Puhdas+. Tämän parissa meni myös tovi.

Tiistaina syvennettiin myös eräänlaista toista yritysyhteistyötä. Meistä kun on mahtava olla erilaisissa proggigsissa mukana ja aloitettiinkin yhteistyö Littlebit Designin kanssa. Kouvola järjestää 2019 asuntomessut (12.7. – 11.8.2019), jonka etäkohteena on Taideruukki ja Littlebit Design. Upeita käsintehtyjä koruja ja suomalaista taitavaa designia:

 

https://www.littlebitdesign.fi

 

Jos suuntana on asuntomessut, piipahda ihmeessä myös täällä. Ihastu Littlebitin Designiin ja nappaa virvoike mukaan! Löydät asuntomessujen ajan myös skullsimme Taideruukista. Mahtavaa!

 

 

Keskiviikko taittui tuotannossa tavanomaiseen tapaan lähinnä pakkaillessa tavaraa maailmalle. Meillä on mennyt kaikki aika viimeisen parin vuoden aikana kotimaan markkinoilla, joten ulkomaat ja messut jne. ovat jääneet meidän osalta kiertämättä. Nyt viime aikoina olemme taas innostuneet kunnolla ajatuksesta ja alkaneet hoitaa näitä asioita myös. Ja muuten ulkomaanvienti. Buuh. Se joka väittää että se on helppoa ja suhteiden luominen vieläkin helpompaa, niin ei. Se vaatii ankaraa työtä, yhteistyötä, panostamista, messujen kiertämistä, sitä kivijalan rakentamista, olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja hieman myös onnea. Tietysti sen lisäksi, että omaa sopivat tuotteet. Se vaatii oikeanlaiset ihmiset myös kenttätyöhön ja tämän lisäksi sen ”jonkin”, jota muilla ei ole. 😉 Eräs näistä ”haaroista”  aikoinaan oli Food From Finland-ohjelma ja tämä Business Finland. Tarkemmin sanottuna tämä:

 

https://www.businessfinland.fi/ajankohtaista/caset/2017/suomalainen-superruoka-yhteistyolla-maailmankartalle/

 

Nyt keskiviikkona tapasimmekin uudelleen aloittaen yhteistyön.  Tällä kertaa syksyllä kohteena on Saksa. Saas nähdä. Innolla odotellaan. Samaan aikaan meillä on omia väyliä, joita olemme alkaneet hoitaa liittyen viennin mahdollisuuksiin. Jännittäviä aikoja. Pitkiä liikkeitä. Pidempiä kuin Markkasen Lauri vai olisikohan Niili jopa parempi kuvaamaan näitä pituuksia. Mutta kai tämä savolaiselta onnistunee. Täällähän tavataan sanoa notta se joka alus hossuu, lopus vässyy – kassellaan veikkone. 🙂

Torstaina laiteltiin Boris-juomaa sekä omena-limonadia. Perjantai meni aikalailla toimistohommia tehden. Oliko ne sitten niitä kuuluisia ”unelmia ja toimistohommia…..”,  mene ja tiedä. Kaipa ne oli.

Tänään enemmän tai vähemmän vapaapäivänä on mieli vilissyt uusia tuoteideoita neljästä eri tuotteesta. Yksi sieltä nousee kaikista eniten esiin, joten täytynee kai lähteä seuraamaan sitä jo mainittua punaista lankaa – mihin lie vie. 😉

Palataan taas – janoisissa merkeissä,

Mahlametsän pakolainen