Ae mittee? No sitteepä hyvinnii!

Helteiset heipat maalta,

Pohjolan maaperän tallaajana en voi aloittaa puheenvuoroani ilman säästä pölöttämistä. Suomalaisen small talk-kulttuurin aiheisiin vahvasti istuva säästä keskusteleminen on ollut osa kulttuuriamme jo ihan tuolta suomalaisuuden alkuajolta asti. Noin 9000 eaa. eli viimeisen päättyneen jääkauden jälkeen – ei huono. Sosiaalisten kanssakäymisten piikkikin varmasti lienee sääilmiöiden kohdilla – joko kylmän tai kuuman. Ainoastaan jääkiekko aihepiirinä haastaa pohjalaisen jylhyyden.

Eli hellettä piisaa ja hyvä niin. Ollaan painettu tehtaalla kilvan eri limonadimakuja sekä muita virvokkeita. Kovasti tuotetestaustakin ollaan suoritettu, niin on alkoholittomat kuin alkoholilliset ollut reseptivihkon sivuilla syynättävänä. Meidän Juhaa on jo kauan syyhyttänyt (ei sillä tavalla) alkaa paneskella olutta (ei myöskään sillä tavalla). Ei edes sen takia, että saisimme alkaa heittämään puolihölmöjä: ”Myökin pannaan ees kerrankin!” tyylisiä heittoja vaan puhtaasti sen vuoksi, että suomalainen panimoala on paitsi mitä mainiointa myös laadukasta. Kaikki on kaveria keskenään. Taannoin erityisesti mieltä lämmitti lukiessa erästä artikkelia, jossa neljä vai viisi pienpanimoa olivat ostaneet kauppaan yhteisen kylmäkaapin, josta jokaisen juomia myytiin. Yhteinen tekeminen nousee tosi makeesti ja ihailtavasti keskiöön. Se on sellaista meininkiä, josta me pidetään. Kotimaiset maltaat ovat myös tosi kovassa huudossa – kotimaisuus ylipäätään. Se onkin suuri YEEEEES, koska laatuahan meidän maaperällä niin luonnon, maa-aineksen, puhtauden, mielikuvituksen, reseptiikan kuin tekijöidenkin saralla on. Saas nähdä siis. Ainahan sitä saa tuotetestailla.

”Kilttejä sisaruksia” eli alkoholittomia me tuodaan syksyllä markkinoille neljäkin uutukaista. Me ollaan aina sanottu että uskotaan tuotteissa enemmänkin laatuun kuin määrään. Se ilmenee siten että näemme todella paljon vaivaa brändiemme ja tuotteidemme eteen. Jokaiseen tuotteeseen kiinnitetään todella paljon huomiota ennenkuin lasketaan mitään markkinoille. Aika kivan yhteiskuvan meidän tuoteluomisesta saa seuraavasta jutusta. Yleensä ollaan noudatettu kaavaa ”yksi tuote/tuoteperhe per vuosi.” Meillä on jatkuvasti uusia tuotekehittelyjä mielessä, mutta nyt kuluneen kuukauden aikana ne ovat olleet niin vahvasti mielessä brändeineen kaikkineen että haluamme tuoda jo tänä vuonna ne EHDOTTOMASTI tuotevalikoimiimme.

Puhtaan metsän makua maailmalle Pieksämäeltä

Mitä meille on siis tulossa? Meri Mort on designannut meidän skulls-virvoitusjuomat sekä jääteen. Tämä upea kuuden tuotteen taidenäytös luo polun makumaailmojen ryöstöretkelle. Tämä kalloperhe siis täydentyykin kahdella uutuusmaulla: limonadilla sekä eräällä aivan uudella aluevaltauksella. Kolmantena tuomme Blandov Brothers-nimisen juomauutuuden, joka aloittaa myös uuden tuotesarjan valikoimissamme. Neljäntenä ryhmään liittyy Grey Walker – Colour your life. Grey Walker rakennettiin luomaan silta Pohjolasta Kaliforniaan. Tarkemmin se onkin tribuuttijuoma San Franciscolle, joka on välitön, vilpitön, erilainen, vapaa ja värikäs kaupunki. Sen motto: ”Kaikki aurinkoinen ei aina loista eivätkä kaikki sumussa kulkevat ole eksyksissä”, omalla tavallaan edustaa myös juomaa. Harmaita kulkijoita, jotka maalaavat omilla inspiraatioillaan, aisteillaan – mauillaan elämänsä. Etikettejä ollaan siis luomassa sekä hiomassa viimeistä reseptiikkaa. Toiseksi designaajaksi olemme saaneet myös huikean nuoren taiteilijan Hanna-Riikka Kontinahon, jonka kädenjälkeä mm. meidän makumahla-perhekin on. Etuoikeus työskennellä tällaisten inspiroivien ja luovien ihmisten kanssa. Ne ovat tärkeitä arvoja mm. meillekin. Se luovuus ja inspiraatio lopulta välittyy juuri näistä meidän tuotteista kuluttajille. Jokaikinen tuote meillä kulkeekin vahvasti taiteen kanssa käsi kädessä – erilaista ja kuvastaen juuri näitä edellämainittuja arvojamme. Koska siitä pienen pienestä inspiraatiosta alkaa kaikki tekeminen – oli se sitten yrittämistä, uuden luomista tai mitä vain. Inspiraatiot ja luovuus ovat kaikkialla, jos vain pitää mielensä avoimena. Eräs venäläisen kirjallisuuden suurnimistä, Boris Pasternak, kehoitti ihmisiä etsimään inspiraatiota: “When a great moment knocks on the door of your life, it is often no louder than the beating of your heart, and it is very easy to miss it.”

 

Grey Walker. Kyseiset hedelmät eivät kuvasta Harmaan Kulkijan sisältöä. 😉

 

 

Skulls-limonadit ja jäätee

Design By Meri Mort

Makumahlat/Skumpparit

Design By Hanna-Riikka Kontinaho

Meillä itsellämme on tapana usein mennä käyskentelemään aidosti luontoon. Ei, se ei johdu siitä että olemme keskellä metsää eikä meillä olisi muita vaihtoehtoja. 😀 Sen sijaan luonnossa ollessaan oikeasti saa täysin eri tavalla ideoita tekemiseen. Tapaankin kutsua jokaista retkeä ”tabula rasaksi” eli tyhjäksi tauluksi, johon tulee kiistatta AINA jotakin kirjoitettavaa tai piirrettävää. Lähestulkoon aina näitä reissuilla saatuja inspiraatioita voi soveltaa jollakin tavalla omaan työhönsä.

 

Pakko muuten ohimennen hehkuttaa, että Pieksämäellä on itseasiassa taatusti Suomen yksi hienoimmista luontopoluista. Veej’jakaja-reitistö. Check it out!

Jatketaan luontoaiheisesti sanoisi luontodokkarien vakiääni Jarmo Heikkinenkin. Nyt kun meillä on paljon muitakin tuotteita yrityksessämme, focus koivunmahlasta itsestään on ollut hieman poissa. Monessa tuotteessa on pohjana toki koivunmahlaa ja koko yrityskin on saanut nimensä tuosta keväisen luonnon jaloimmasta juhlajuomasta. Vuoden on ollut aika hiljaista itse koivunmahlan kanssa, koska meillä on mennyt kaikki aika muiden tuotteiden kanssa. Nyt me ollaankin taas keskitytty itse mahlaankin – sen potentiaali on aivan käsittämättömän huikea. Nyt me ollaan alettu katselemaan jopa kotimaan markkinoita. Meidän mahlaa voit löytääkin Tokmannilta, Ruohonjuuresta sekä hyvinvarustetuista terveyskaupoista. Ehkä joku päivä vielä päivittäistavarakauppojen lukuisien kookosvesienkin vierestä. 😉 Tuntuu hassulta sanoa, että vasta nyt kotimaan markkinoita. Se on aika sääli, mutta totuus. Vaikka mahla onkin paljon kansanperinteessä käytetty, se on ollut ehkä turhan lähellä nykyisiä sukupolvia ettei sen potentiaalia ole oikein ymmärretty. Siksi me ollaankin aikoinaan silloin kun mahla oli ainoa tuote niin myyty se kokonaan ulkomaille. Siellä sitä pidetään hyvin eksoottisena ja erilaisena. Se on huikea terveyspommi ja virkistysjuoma. Luulen että suomalaiset kuitenkin muistavat oman ”perinnejuomansa” pikkuhiljalleen ja kotimaiset arvot alkavat yhä enemmän nostaa päätään. Me ollaan myös tässä viime kuukausina hiottu ulkomaista mahladiiliä ja nyt alkaa näyttää siltä että se saattaisikin syksyllä toteutua. Toteutuessaan se olisi aika… No. Ei mennä asioiden edelle. 🙂 Nyt on kuitenkin jännittäviä aikoja edessä. Ulkomaillehan me mahlan kanssa aina ollaan tähdättykin. Näille ulkomaanmarkkinoille me ollaan myös tehty kokonaan kaksi uutta tuotetta. Niitä tuskin tullaan näkemään kotimaanmyynnissä, mutta mistä sitä tietää mihin päin trendit ja kuluttajamarkkinat muuttuvat?

… Eihän niitä etukäteen tiedäkään. Sitä kai yrittäminenkin on. Koskaan ei tiedä täysin varmasti mitä huomenna tapahtuu, mutta kai se on kuin puutarhaan kasvien istutusta –  nöyrää työtä, uskoa kasvuun ja uuden päivän tulemiseen. Me ollaan todella innoissamme näistä tulevista tuotteistamme sekä koivunmahla-jutuistamme.

Mitä mahtavinta viikonlopun alkua!

Palataan taas – janoisissa merkeissä,

Mahlametsän pakolainen